ORIGINALNI TROSLOJNI PARKETI

Nudimo parkete talijanske tvrtke GD Dorigo. Ovi parketi  predstavljaju „novu generaciju” parketa, čija su svojstva znatno unaprjeđena u odnosu na masivne parkete.Višeslojna konstrukcija parketa  garantuje postojanost i dugotrajnost koja se osigurava sjedinjenjem više vrsta drveta u jednu celinu.
Zahvaljujući svom troslojnom  sastavu i međusobnom „umirujućem” djelovanju tvrde i meke vrste drveta, troslojni parketi u manjoj mjeri od masivnih parketa reaguju na utjecaj različitih nepovoljnih faktora iz okoline,kao što je neodgovarajuća vlaga u podlozi ili u zraku. Na taj način gotovi parketi duže zadržavaju svoj „originalni” izgled, ne isušuju se i ne stvaraju pukotine.

Tehnički opis

Gornji sloj  parketa  se proizvodi od jedne lamele (planke) najplemenitijih vrsta drveta, po izboru kupca bez obzira na dimenziju parketa. Postavljen je na 90° u odnosu na srednji sloj, čime se dobija posebna konstrukcija daske koja sprečava „rad”drveta.
Debljina gornjeg sloja je 4 mm /6mm što omogućava brušenje (hoblovanje) parketa 4-5 puta. S obzirom da je prosjek brušenja parketa u domaćinstvima jednom u deset godina i da se prilikom jednog brušenja maksimalno obrusi 1mm tvrdog drveta, jasno je da je životni vijek troslojnih parketa jednak životnom vijeku masivnih / klasičnih parketa.

Donji sloj parketa  je najkvalitetnijeg  furnira i predstavlja podlogu srednjem sloju što parketu daje veću čvrstoću i stabilnost a istovremeno povećava izolacijske sposobnosti parketa. Sljepljena, ova dva sloja čine tzv. „ tepih” što predstavlja „srce” kod troslojnog parketa. Na taj način daju veći volumen za upijanje vlažnosti iz zraka u sva četiri godišnja doba.

Srednji sloj je postavljen pod uglom od 90° u odnosu na gornji. Napravljen je od posebno sječenih letvica od mekog drveta kako bi se dobio uzdužni položaj godova, čime se osigurava dodatna stabilnost parketa.

Dimezije parketa:

Debljina: 14 / 16 mm
Širina: 120-210 mm
Dužina: 500-2200 mm

Tradicionalni sistem spajanja (utor-pero) prilagođen je dimenzijama parketa i uz pomoć moderne tehnologije parketima garantira visoku stabilnost.

Svaka daska parketa  dodatno je naglašena blago oborenim rubovima tako da cijeli prostor dobija jednu kompaktnu cjelinu. Parket se postavlja ljepljenjem na podlogu u svim dužinama.

Menu